Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Η ξεχωριστή προσφορά

Πρόσφατα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοίνωσε ότι η Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή για το Καλύτερο Παγκύπριο Δημοσιογραφικό Κείμενο 2017 αποφάσισε να απονέμει το Γ΄ Βραβείο του εν λόγω διαγωνισμού στο ρεπορτάζ με τίτλο: «Ελεύθερη έκφραση σεξουαλικότητας και φύλου στην Κύπρο: Μια ιστορική αναδρομή», που δημοσιεύθηκε στο «Skalatimes, the city’s magazine”. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητο για το ιστολόγιο ΑΓΑΠΗ ΠΑΡΑΞΕΝΗ για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι ο συντάκτης του ρεπορτάζ υπήρξε δημιουργός και ένα διάστημα διαχειριστής του ιστολογίου και ο άλλος (σημαντικότερος) είναι η αναφορά που γίνεται στο ρεπορτάζ για το ιστολόγιο ΑΓΑΠΗ ΠΑΡΑΞΕΝΗ που λέει τα εξής:
«To 2011 το ενδιαφέρον των ΜΜΕ γύρω από τη σεξουαλικότητα ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Εκείνο το διάστημα παρατηρήθηκε σωρεία από ερασιτεχνικά ιστολόγια και ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανέπτυσσαν συζητήσεις γύρω από LGBT θέματα. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο ιστολόγιο ΑΓΑΠΗ ΠΑΡΑΞΕΝΗ που (εν αντιθέσει με άλλες κυπριακές ιστοσελίδες που απλώς αντέγραφαν πληροφορίες από ξένα ΜΜΕ και τις δημοσίευαν συχνά αμετάφραστες) εστίαζε στα εγχώρια ζητήματα που ενδιέφεραν κυρίως τους Κύπριους LGBT».
Αποκλείεται να υπάρχει αναγνώστης του ιστολογίου που να μην κατάλαβε την κεντρική ιδέα στην οποία βασίζεται κάθε άρθρο του ιστολογίου: να μην επαναλαμβάνει αυτά που λένε όλοι οι υπόλοιποι αλλά να προσφέρει κάτι διαφορετικό και προπαντός χρήσιμο. Σήμερα λοιπόν σκεφτήκαμε να αναφερθούμε στα τέσσερα χαρακτηριστικά που έκαναν το ιστολόγιο να ξεχωρίσει.


Σελένα
Πιστεύω ότι το βασικό χαρακτηριστικό του ιστολογίου που το κάνουν να ξεχωρίζει από τις περισσότερες (αν όχι όλες) τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που ασχολούνται με τη σεξουαλικότητα είναι η απουσία οποιωνδήποτε οικονομικών/κερδοσκοπικών συμφερόντων. Αν ρίξει κανείς μια ματιά σε δημοσιεύματα που γράφουν ορισμένοι κρυμμένοι πίσω από τη μάσκα της «διεκδίκησης των δικαιωμάτων των LGBT» μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω. Οργανωμένα LGBT σύνολα διαφημίζουν ταξιδιωτικά πακέτα για «gay-διακοπές» στην Ελβετία, στα ελληνικά νησιά και αλλού. Το ιστολόγιο υπάρχει από το 2011 και είχε αντιληφθεί από τότε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει ο κόσμος στην Κύπρο (ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού). Το να γράφουμε «τι ωραίες που είναι οι LGBT εκδηλώσεις που γίνονται στην Ελβετία/ελληνικά νησιά/Μαδρίτη» (όπως γράφουν μερικοί) δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν άλλον εκτός από τις αεροπορικές εταιρίες και άλλους που βγάζουν λεφτά από τέτοιες περιπτώσεις. Η κερδοσκοπία όμως δεν αποτέλεσε ποτέ σκοπό του ιστολογίου.

Λούσι
Κάποτε σε ένα γνωστό LGBT φόρουμ τέθηκε το εξής ερώτημα: «για ποιό λόγο θα πήγαινε κάποιος σε gay-bar ασυνόδευτος;» Ιδού η απάντηση που δόθηκε από άτομα που βγαίνουν συχνά στις τηλεοράσεις και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τα δικαιώματα των LGBT: «αφού ήρθε ασυνόδευτος αυτό σημαίνει ότι είναι άτομο που δεν τα πάει καλά με κοινωνικές δεξιότητες και μάλλον είναι άτομο που δεν μπορεί να σχετίζεται εύκολα με κόσμο». Ο νους τους δεν μπορούσε να χωρέσει την ιδέα ότι κάποιο χωριατόπαιδο πήγε στο gay-bar χωρίς να έχει πει σε κανέναν πού θα πάει. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να γράφουν ό,τι τους κατεβεί στο κεφάλι και την επόμενη μέρα να βγαίνουν στις τηλεοράσεις και να φωνάζουν ότι «πρέπει να ακούμε τις έρευνες και όχι να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα». Υποκρισία; Όπως και να ονομάζεται, σίγουρα τα αυθαίρετα συμπεράσματα για τους κατοίκους της υπαίθρου δεν αποτέλεσαν ποτέ σκοπό του ιστολογίου.
  
Αστέρης
Αν μου αρέσει κάποιος, τι κάνω; Να πάω να του μιλήσω ή να μείνω να τον κοιτάζω; Σε γνωστό LGBT φόρουμ στο facebook που [ισχυριζόταν ότι] ήθελε να προωθήσει δικαιώματα των LGBT στην Κύπρο έλεγε ότι δεν πρέπει ποτέ κανένας να προσεγγίζει κανέναν διότι «γι’ αυτή τη δουλειά» υπάρχουν τα διάφορα “app γνωριμιών”. Την εποχή που κυκλοφόρησε εκείνο το δημοσίευμα λίγος κόσμος ήταν εξοικειωμένος με την τεχνολογία και ακόμα λιγότερος είχε την [οικονομική] δυνατότητα να έχει κινητό στο οποίο να λειτουργούσαν αυτά τα app. Aυτά τα κινητά εκείνη την εποχή ήταν πανάκριβα. Άραγε το ιστολόγιο ΑΓΑΠΗ ΠΑΡΑΞΕΝΗ θα έβγαζε παρόμοια ανακοίνωση λέγοντας «σταματήστε να φλερτάρετε, αντ’ αυτού αγοράστε κινητά τηλέφωνα των 600-700 ευρώ και αρχίστε να ασχολείστε με τα app»; Εννοείται πως όχι. Είναι όμως πολύ ενδιαφέρον το ερώτημα γιατί κάποιοι ήθελαν να στείλουν όλο τον κόσμο ν’ αγοράσει τόσο ακριβά κινητά τηλέφωνα και ποιές τσέπες θα θησαύριζαν. Σίγουρα όχι οι δικές μας.

Ηλίας
Πολύς κόσμος δυσανασχετήθηκε όταν το ιστολόγιο δημοσίευσε άρθρο με θέμα το sauna-club, μόλις είχε ανοίξει στη Λεμεσό. Αυτό το θέμα ήταν πάντοτε ταμπού και απουσίαζε από κάθε άλλη πρωτοβουλία σχετικά με τη σεξουαλικότητα. Εισηγήσεις να γίνουν εκδηλώσεις σε sauna-club, καθώς ήταν το μόνο μέρος που θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο ελεύθερης έκφρασης της σεξουαλικότητας απορρίφθηκαν. Αλήθεια, πότε μπορείς να καταλάβεις ότι σου αρέσει ο άλλος; Όταν τον δεις να φορά κοστούμι των 900 ευρώ ή όταν τον δεις απλά με μια πετσέτα μπάνιου (όπως στο sauna-club); Πολύς κόσμος έχει παρασυρθεί από την επιδειξιομανία των κουστουμιών των πολλών εκατοντάδων ευρώ. Οι περισσότεροι τρομάζουν στην ιδέα να βρεθούν σε ένα χώρο όπου θα πρέπει να δείξουν τον πραγματικό τους εαυτό και δεν θα μπορούν να κρύβονται κάτω από ακριβά φορέματα και κοστούμια. Το ιστολόγιο ΑΓΑΠΗ ΠΑΡΑΞΕΝΗ δεν είχε καμία απολύτως διάθεση να απευθυνθεί μόνο σε όσους φορούν μεταξωτά σώβρακα. Τα πιο ωραία πράγματα στον κόσμο γίνονται όταν δεν φοράμε σώβρακα (μεταξωτά ή συνθετικά αδιάφορο).

Και τώρα σειρά σας: τι πιστεύετε ότι κάνει το ιστολόγιο ΑΓΑΠΗ ΠΑΡΑΞΕΝΗ να διαφέρει από κάθε άλλη πρωτοβουλία που ασχολείται με τη σεξουαλικότητα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου