Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Η Κοκκινοσκουφίτσα αποκαλύπτεται

ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΤΙVIRUS". ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 2004.

ΜΕΡΟΣ Α
Μια φορά κι ένα καιρό ήταν μια πολύ όμορφη κοπέλα που φορούσε πάντοτε ένα κόκκινο σκούφο. Γι' αυτό, όλοι τη φώναζαν «Κοκκινοσκουφίτσα».
Απ' τα βάθη των αιώνων, γνωστή για το θάρρος της, μια κοπέλα που όλοι έχουμε λατρέψει, αποφασίζει ν' ανατρέψει την ιστορία των παραμυθιών, να μας προβληματίσει και να μας ανοίξει τα μάτια. Η Κοκκινοσκουφίτσα παρουσιάζει την πραγματική της ιστορία!
-Κοκκινοσκουφίτσα, πώς αποφάσισες έτσι ξαφνικά να έρθεις σ' επαφή μ' ένα gay-λεσβιακό περιοδικό;
-Γιατί είμαι λεσβία! (την κοιτάω σαν να με χτύπησε αστροπελέκι!).Θέλω να πω την πραγματική μου ιστορία και ν' αποκαλύψω κι εγώ τα δικά μου ψέματα.
-Πολύ τολμηρή αυτή η ξαφνική «έξοδος από την ντουλάπα» που κάνεις. Δεν φοβάσαι τον αντίκτυπο;
-Έχω υποχρέωση ηθική να πω επιτέλους την αλήθεια. Φανταστήκατε ποτέ σ' ένα έστω παραμυθάκι να 'χατε ακούσει για ένα βασιλόπουλο που πήγε και έκλεψε ένα άλλο βασιλόπουλο και μετά ζήσαν αυτοί καλά και εσείς καλύτερα; Σκεφτήκατε πόσο διαφορετικά θα βιώνατε στην εφηβεία τη σεξουαλικότητά σας αν ξέρατε ότι αυτό που νοιώθετε το 'χουν νοιώσει και άλλοι/-ες πριν απ' εσάς και είχε και ευτυχισμένο τέλος όπως στα παραμύθια;
-Εδώ επεμβαίνει η κανονιστική φόρμα της αναπαραγωγικής ηθικής που λέει «ό,τι δεν μου κάνει, δεν υπάρχει».
-Εγώ το ονομάζω ετεροφυλοφιλική πλύση εγκεφάλου! Τα παιδιά δεν ακούνε ποτέ για παραδείγματα ζευγαριών του ιδίου φύλου. Άρα δεν υπάρχουν! Και άντε μετά στην εφηβεία, χωρίς πρότυπα να φτιάξεις ένα τρόπο να βλέπεις τη ζωή σου θετικά!
-Για πες μας τότε. Έχουμε αγωνία ν' ακούσουμε την πραγματική σου ιστορία.
-Ήμουν που λες 15 χρονών όταν είχα πάει σ' ένα πανηγύρι όπου πρόσεξα μια αγρότισσα να με καρφώνει με το βλέμμα της και είχα νοιώσει πρωτοφανή ταραχή. Μια μέρα που πήγαινα να επισκεφτώ τη γιαγιά, εκεί στη μέση του δάσους, να σου βλέπω την αγρότισσα! Μου κόπηκαν τα ήπατα! Εκείνη,με πλησίασε χαμογελώντας και μέσα σε 10 λεπτά είχαμε γίνει μαλλιά-κουβάρια, με την καλή έννοια όμως.
Όταν έφτασα μετά στη γιαγιά, εκείνη κατάλαβε ότι «κάτι έτρεχε» και άρχισε να μου λέει να προσέχω να μη μείνω έγκυος και τέτοια. Εγώ, πάνω στον ενθουσιασμό μου, της είπα ότι αυτό αποκλείεται διότι τον εραστή μου τον λένε...Γκρέτα! Η γιαγιά στην αρχή κοκκίνισε αλλά μετά το δέχτηκε και άρχισε μια γλυκύτατη συνωμοσία μαζί μου. Την έβαλα να γράψει ένα γράμμα στη μαμά ότι είναι άρρωστη και ότι με χρειάζεται, για να 'χω κι εγώ ένα λόγο να φεύγω απ' το σπίτι. Η γιαγιά, κατασυμπάθησε την Γκρέτα. Ένα απόγευμα, μας έβαλε κάτι μεζέδες και κρασί και αρχίσαμε να τα κοπανάμε μέχρι που νύχτωσε, οπότε μείναμε εκεί, γιατί πού να περάσεις το δάσος νυχτιάτικα. Το άλλο πρωί μας ξύπνησαν οι φωνές της μάνας μου η οποία ξαφνικά μπουκάρει μέσα! «Πού ήσουν όλο το βράδυ; Φοβηθήκαμε πως σε κλέψαν ληστές ή πως σου ρίχτηκαν λύκοι!» Εκεί μου ήρθε έκλαμψη: Μα μου ρίχτηκαν λύκοι! Ου... αγέλες! Και άρχισα να τις λέω ιστορίες για το πώς έπεσα στην αγκαλιά της Γκρέτας, πως αν δεν ήταν εκείνη εκεί να μου ανοίξει τον αχυρώνα της θα είχα γίνει γκούλας και πως μετά με έφερε στη γιαγιά η οποία όπως φαίνεται καλυτερεύει στην υγεία της! Τα χάψανε όλα. Μετά, κάτι κουμπουροφόροι συνοδοί της μάνας μου πρόσθεσαν πως μας έφαγε τάχα ένας λύκος και πως μετά μας βγάλαν' απ' το στομάχι του-άκουσον άκουσον! Άντρες είναι. Να μην κάνουν κι εκείνοι το κομμάτι τους;
Τελικά, μόνο την Γκρέτα την έφαγε, όχι ο λύκος αλλά η ιστορία τους. Έτσι είναι. Μας θέλουν αόρατες. Λογοκρίνουν την αγάπη μας. Κι εγώ εξαφάνισα την αγάπη μου για την Γκρέτα. Τώρα όμως επανορθώνω.
-Και στη συνέχεια διακόψατε με την Γκρέτα;
-Για ένα διάστημα δεν βλεπόμαστε. Αργότερα όμως κουμπαριάσαμε. Βλέπεις, παντρευτήκαμε κι οι δύο. Άλλες εποχές τότε. Τώρα βλεπόμαστε καθημερινά. Και ακόμα αγαπιόμαστε. Και είναι καιρός, όλες οι Γκρέτες να βγουν από τα στομάχια της ιστορίας και να πουν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι ν' αγαπάει κανείς και να ερωτεύεται και όλοι αυτοί οι τρόποι έχουν ένα κοινό:ότι είναι υπέροχοι.

ΜΕΡΟΣ Β'
(H Κοκκινοσκουφίτσα μετά το coming out)

Την προηγούμενη φορά, η Κοκκινοσκουφίτσα μας έδωσε αποκλειστική συνέντευξη και μας διηγήθηκε την πραγματική της ιστορία, κάνοντας ειδική αναφορά στο love story που είχε με ΤΗΝ εραστή της, Γκρέτα. Μας έτρωγε η περιέργεια για αντιδράσεις!
-Κοκκινοσκουφίτσα, πώς είναι τα πράγματα στη χώρα των παραμυθιών μετά τη γενναία απόφασή σου να βγεις προς τα έξω;
-Ένας χαμός και ένα όνειρο συγχρόνως. Ξέρεις τι είναι 317 χρόνια να βρίσκεσαι κρυφά με τον άνθρωπο που αγαπάς; Βέβαια, είχαμε και υστερίες. Κάτι νεράιδες λιποθύμησαν. Είχαμε όμως και πολλές επευφημίες για το θάρρος μας και, φυσικά, πάρα πολλά συνομωτικά χαμόγελα. Οι αρνητικές αντιδράσεις ήδη καταλαγιάζουν. Το μόνο που μένει τώρα, είναι το δροσερό ποτήρι της ελευθερίας.
-Αλήθεια, ξέρεις κι άλλους συναδέλφους και συναδέλφισσές σου που είναι gay, λεσβίες κτλ ;
-Ου...φίσκα το συνάφι! Γιατί δηλαδή νομίζεις ντρεπόντουσαν η κακιά μητριά και οι κακές κόρες για την...
-Είσαι υπέρ του outing;
-Είμαι υπέρ της αποκατάστασης ιστορικών αληθειών! Δεν είναι τυχαία πρόσωπα αυτά! Είναι παγκόσμια σύμβολα. Και έπειτα, άμα σου λέω εγώ πως είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά, σου αποκαλύπτω τα σεξουαλικά μου γούστα; Το κάναμε παλαιότερα αυτό το λάθος μα ήταν άλλες εποχές. Ήθελες αγροτικά χέρια για τα κτήματα, η κοινωνία σου επέβαλλε να κάνεις όσα περισσότερα παιδιά μπορούσες. Τώρα πια, οι μηχανές έχουν αναλάβει την παραγωγή. Το λιγότερο που έχει να σας δώσει η κοινωνία είναι το δικαίωμα να χαρείτε την προσωπική σας ζωή.
-Να που το λες κι εσύ: προσωπική ζωή.
-Της οποίας το δικαίωμα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο! Μορφωμένο παιδί είσαι. Άνοιξε κανένα συνταγματικό δίκαιο. Η ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικότητας είναι άρρηκτα δεμένη με τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, και μην ακούσω κιχ, γιατί θα σεληνιαστώ! Όταν την πνίγεις, δεν εκφράζεσαι. Όταν είσαι μια υποτιθέμενη «έτερο»,στερείς από τον εαυτό σου ένα συνταγματικό αγαθό.
-Για πολύ κόσμο στη χώρα μας, δεν τους είναι εύκολο να ζήσουν ανοιχτά.
-Δεν σας είναι εύκολο να ζήσετε, τελεία! Και δεν σας είναι εύκολο να ζήσετε διότι φοβάστε στα 25 σας ή στα 30 σας, μη σας κάνει ντα ντα η μαμά σας. Και στερείστε το δικαίωμα να χαρείτε τη ζωή σας στο φως της ελευθερίας και όχι στα σκοτάδια της αμαρτίας!
-Αμαρτία;
-Ναι! Αυτό που κάνεις κρυφά γιατί φοβάσαι και γιατί ντρέπεσαι, είναι αμαρτία. Να λες ψέματα χωρίς να υπάρχει λόγος είναι αμαρτία. Εγώ μια φορά ελευθερώθηκα απ' αυτά τα δεσμά.
-Πριν λίγο, με την κακιά μητριά και τις κακές κόρες εννοούσες την...
-Την Σταχτοπούτα ασφαλώς! Η Σταχτοπούτα ήταν αγόρι τραβεστί και ντυνότανε με ρούχα των αδερφάδων του. Είχε πάρει δε και το μισό χωριό ενώ οι κακές κόρες είχαν λυσσάξει από την αγαμία. Στο τέλος όμως πήρε τον πρίγκηπα. Και όσο για το κρυστάλλινο γοβάκι, θεέ μου τι αηδίες, δεν ήταν μικρό! 44 νούμερο ήτανε, γι' αυτό και δεν ταίριαζε σ' άλληνα!
-Η Σταχτοπούτα ήτανε δηλαδή τρανς;
-Ναι. Δηλαδή, έτσι το λέτε σήμερα. Ήθελε να 'χε γεννηθεί γυναίκα. Τρανς ξετράνς, εκείνη ήτανε μία θεά. Αχ και να την έβλεπες όταν κατέβαινε τα σκαλοπάτια του παλατιού! Τρελός και παλαβός με τη δικιά σου ο πρίγκηπας. Και από την ώρα που τον παντρεύτηκε, πού να τολμήσει κανείς να ξεστομίσει κουβέντα εναντίων της; Την έφαγε όμως κι αυτήνα η «κανονιστική ηθική» που λέγαμε την άλλη φορά και πέρασε κι αυτή στην ιστορία σαν μια αθώα κοπελίτσα. Άχτι την είχανε οι κακές κόρες. Γιατί ήταν αυτό που ήθελε και εκείνες δεν άντεχαν που αυτή όλη μέρα ξεπατωνότανε στο sex.
-E,οφείλω να ομολογήσω ότι είσαι γεμάτη εκπλήξεις!
-Και τώρα, θα σου πω τι έκαναν ο Αλή Μπαμπά και οι 40 κλέφτες όλοι μαζί μέσα στη σπηλιά και θα σου δείξω εγώ ποιος ήταν ο θησαυρός μέσα στο σουσάμι!
-Θέλω ανατριχιαστικές λεπτομέρειες!!!